European VIP Beveiliging Services
Persoons Beveiliging, Hotel Beveiliging, Evenementen Beveiliging, Trainingen voor Bedrijven en VIP's

Olympische Spelen Athene 2004 Beveiliging

Terug naar: Referenties

Het Weesper beveiligingsbedrijf European VIP Services van Dick Kuizenga is momenteel actief in een Olympisch dorp in Athene. Het terrein is zondag en maandag met behulp van speurhonden gecontroleerd op explosieven. Door dreiging van terroristische aanslagen moesten alle ruimtes volledig worden uitgekamd. Een week geleden gingen drie explosievenhonden met de auto op weg naar Athene

Na een lange autorit en bootreis kwamen ze vrijdag aan in Athene. Samen met hun begeleiders konden ze tot zondag rusten en aan de hoge temperaturen wennen. Toen ging het echte werk van start. “Wij hebben de taak gekregen om te zoeken naar geïmproviseerde bommen, zoals dat in vaktermen heet.

Het terrein dat aan ons is toebedeeld, is alleen toegankelijk via poortjes. Zo kun je personen goed controleren. Maar er komen ook vrachtauto’s en koeriers binnen. Daarvoor zijn wij aanwezig. Met onze honden controleren wij alle spullen die binnenkomen”, zegt Kuizenga, die de coördinatie heeft over het project. Van de drie honden zijn er twee volledig getraind. Met hun uiterst scherpe neus kunnen ze twaalf basisstoffen voor het maken van explosieven herkennen. De derde is een jonge spaniël en is mee ter lering en vermaak. “Hij herkent inmiddels drie stoffen, maar het belangrijkste is dat hij ervaring opdoet met het zoeken.

Voor deze honden is dat heel belangrijk. Misschien leggen we zelf wel iets neer, zodat hij leert zoeken op een andere plaats dan waar hij normaal traint.” Het werken met honden is geen sinecure. Op elk half uur dat een hond speurt naar explosieven moet hij een half uur tot een uur rust hebben.

Alles binnenstebuiten Voorafgaand aan de controle van het binnenkomend verkeer is het hele terrein ‘schoongemaakt’, zoals Kuizenga het zelf noemt. “Dat gaat heel ver. Met honden kun je veel, maar je hebt ook mensen nodig die zijn getraind om explosieven op te sporen. Een hond komt bijvoorbeeld niet bij een laag plafond. Alles wordt binnenstebuiten gekeerd. Om een voorbeeld te noemen: op het terrein staat een grote sporthal met daarin brandblussers. Die zijn voor ons allemaal verdachte objecten.

Want wie zegt dat ze niet zijn voorzien van een gevaarlijke lading? Daarom worden ze door ons doorgelicht en voorzien van zegels. Als daar maar een hoekje vanaf wordt gehaald, laat het sporen achter. Zo is het voor de beveiliging veel makkelijker te controleren of er met de brandblussers is geknoeid.”

Van zondag tot maandagnacht zijn op deze manier in veertig gebouwen alle ruimtes afgezocht. Bang voor falen is Kuizenga niet. Een aanslag is in zijn ogen heel moeilijk te voorkomen. “Je kunt niet meer doen dan je best. Als je iets over het hoofd ziet of ze slimmer zijn geweest, kun je daar niets mee. Ook een hond kan een fout maken. Trouwens, ook apparaten. Recent heb ik meegemaakt dat een apparaat drie keer aangaf dat een envelop springstof bevatte, maar de hond reageerde niet. We hebben de envelop opengemaakt en er bleek niets in te zitten”, vertelt Kuizenga. “Onze taak is om te controleren, maar niet om op te ruimen. Als de ene hond positief op iets reageert, haal je de andere erbij. Als die ook aangeeft dat er iets mis is, schakelen we de Griekse autoriteiten in. We kunnen dan al wel overgaan op evacuatie.”

Athene is in de ogen van Kuizenga een potentieel risico voor terrorisme. Alle ogen van de wereld zijn immers gericht op de Olympische Spelen. “Griekenland heeft aan de beveiliging alles gedaan. Zo hebben de Amerikanen en Israeli’s toestemming gekregen om te helpen en ook is er een NAVO-team aanwezig. Of dat genoeg en op tijd is geweest, weten we pas begin september als de Spelen afgelopen zijn. Als er dan niets gebeurd is, kun je zeggen: het is allemaal prachtig geweest.”

Terug naar: Referenties